2009. március 8., vasárnap

mi is a "Kőtenger"

Ha elsöre bizonytalan lenne valaki, hogy mit értek "kötenger" alatt, annak most megpróbálom bemutatni a német nyelvü Wiki http://de.wikipedia.org/wiki/Steinernes_Meer egyes bekezdéseinek leírásával, és egy német srác lapjával, aki szerintem jól bemutatja. http://www.bergfotos.de/steinernesmeer.htm

A Steinernes Meer egy karsztfennsík az Északi -Mészköalpokban. A Berchtesgadeni-Alpok kilenc rész-hegységének tagjaként a Steinernes Meer részben Németországhoz (Bayern) részben Ausztriához (Salzburg tartomány) tartozik. Északi ormainak lábánál található a Königssee (2xs a helyes - a ford.) Északnyugatról a Hochkalter tömbje és a Watzmann, északkeletröl a Hagengebirge és délkeletröl a Hochkönig határolják a hegységet. Közel 160.000 km²-es területével a Berchtesgadeni-Alpok legnagyobb hegysége. Ebböl 55 négyzetkilóméter 2000 m feletti magaságban van. A déli oldalon meredeken szakad le a Saalfeldni-medencébe.
A legmarkánssabb , egyben legismertebb és bizonyára a legszebben formált csúcsa a déli peremén, a pinzgau-i oldalon fekvö Schönfeldspitze (2.653 m),


(az a kicsi háromszög a távolban....................... elötérben a Königssee Foto: a ford.)
melynek "piramisformájú orma" még Berchtesgadenböl is látszik, és annak jelképei közé tartozik. A sokkal kevésbé ismert Selbhorn (2.655 m) egy hajszállal (1m) magasabb nála és ezzel a Steinernes Meer legmagasabb csúcsa. További magas és ismert csúcsok a Brandhorn (2.610 m), .............a Große Hundstod (2.593 m), a Funtenseetauern (2.578 m) és a Breithorn (2.504 m).
Az összesen több mint 50 csúcsból mintegy 20 , jelzett túristaúton vagy ösvényen érhetö el.
Ez azt jelzi, hogy a túristák rohama többé-kevésbé csak egy maréknyi célra koncentrálódik.
A fennsík nagy része továbbra is elhagyatott, egyes csúcsokat szinte sohasem másznak meg.


Ennyit idéznék a Wikiböl, bár ott még kitérnek a túristaházakra, a csúcsok felsorolására és még sok érdekes információ található benne.

Talán itt még hozzáfüznék annyit, hogy kedvenceim közé tartozik a Persailhorn, melyre két "ferrata" (Klettersteig) vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése