2010. július 18., vasárnap

Persailhorn

Saalfelden fölött, a Steinernes Meer déli "partján" két viszonylag könnyű "Klettersteig" vagy talán ismertebb nevén "Ferrata" is található. Mindkettő a Persailhornra vezet és a Wiechenthaler-Hütte-től (Kienalkopf) érhető el.
A viszonylag könnyűn a drótkötéllel biztosított szakasz technikai részét értem, aminek kezdetéig viszont hosszú, kitartó gyaloglással érhetünk.
Saját tapasztalat alapján: a parkolótól (Bachwinkl) a "Hütte"-ig 1:15 (1:30), tovább a "Klettersteig"-ig 0:45, tovább a csúcsig a "Südwandsteig"-en 0:45. Összesen kb. 3 óra pihenök nélkül. A visszaútra is kell ennyi időt szánni, azaz egy kiadós vándorlásra számíthatunk.
Felfelé a Südwandsteig-et választottam (általában oda-vissza ezen szoktam menni) mert a napos oldalon van, nincsenek maradék hófoltok, nincsenek vizes, sáros szakaszok és útközben mindig alattunk a völgy, Saalfelden és a gyönyörű kilátás a Zellersee-re és a Magas-Tauern-re.



Röviddel a csúcs alatt északról a "Wildentalsteig" is azonos útvonalon vezet tovább.
A csúcs, ahol azóta a keresztet kicserélték egy hatalmas fából faragott szoborra.
Lefelé a Wildentalsteig-et választottam.


Itt helyenként még nyáron is vannak hófoltok.
Mielött valaki alábecsülné a túrát, tájékozódjon az alábbi linkeken vagy máshol. Ajánlott a speciális "Klettersteig" felszerelés használata (sisak, beülő, fék) és persze a jó cipő is, valamint a jó kondi.
Klassz élmény, föleg, ha még az idöjárás is kegyes hozzánk. (a Südwandsteigre délben kegyetlenül süt a nap)
felfelé(Südwand Klettersteig)
lefelé (Wildental Klettersteig)
(link egy youtube videohoz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése