2011. április 18., hétfő

Hirscbichl

Vasárnap kerekeztünk egyet a barátommal és furcsa ugyan, de sikerült egy olyan útvonalat találnom, amin ő még sosem járt, én viszont már többször is. Ez kicsit emlékeztetett arra amikor ideköltöztünk és én megszállottként rohantam fel a környező hegycsúcsokra amiken a helyiek többsége még nem járt.
Útvonal:
Saalfeldenböl indulva a kerékpárúton Weißbachig ,  Hirschbichl , Hintersee, Taubensee, Unterjettenbergnél a murvás kerékpárúton tovább a Saalachpartra és vissza Ausztriába. Unken, Reith, innen megint a saalachparti kavicson, Au, Scheffsnoth, Strohwolln, St.Martin, Vorderkaserklamm, Weißbach és vissza Saalfeldenbe.
90 változatos és látványos km és kb. 600m szint.
gyaloghíd a Saalachon Scheffsnoth és Strohwolln között

2011. április 15., péntek

Megint itt a tél


Már három napja esik a hó. A tetőkön és a kertekeben csak rövid ideig maradt meg, de a hegyek megint fehérek. Remélem ez csak az első igazi napsütéses napig lesz így.
 Ez volt november óta a 32. "sétám" a Wiechenthalerhüttéhez. Fél hatkor indultam, lent rövid ideig egy hódara-zápor próbált eltéríteni a célomtól, de csak rövid próbálkozás volt. Az út hátralévő részét egész enyhe havazásban, időnként még a napsugaraktól is melengetve tettem meg. Lenyűgöző volt a kontraszt a havas hegyoldal és a szikrázóan zöld völgy között. Az út mindig ugyanolyan megeröltető, de a táj mindíg más.
Remélem a jól sikerült  alapozás után (január óta kb. 17.000m szint gyalog és 15.000m szint bicajjal) összejön az idén néhány szép túra.

2011. április 10., vasárnap

Tavaszi körtúra



pihenő a Dientnersattel-nél
Napsütes, erős szél ,102 km, 1200m szintemelkedés.
a Böndlsee
az ott lent Lend
A Steinernes Meer és a Hochkönig alatt Bischofshofenig, St.Veit-en át a Böndlsee-ig, onnan elképesztően meredeken le Lend-be, majd a Zellersee mellett vissza. Sajnos a gyönyörű napot egy sokkoló baleset  látványa (szerencsére csak kb. fél órával később haladtam el mellette Brucknál, elterelés, mentők, rendőrök) miatt teljesen feldúlva zártam.
Egy autó belehajtott 3 biciklistába,  nem élte túl egyik sem.

2011. április 9., szombat

Fuschertörl április elején

Szokatlanul korán járható lett a Glocknerstraße a Fuschertörl-ig.
Két hete sajnos még csak a feléig juttottunk, ismerősök próbálták egy hete, akkor sem lehetett még feljutni.



Ma is csak próba-szerencse alapon vágtunk neki, de már a vámház előtti szakaszon megtudtuk a már lefelé gurulóktól, hogy végig szabad az út.
A Fuschertörl után még nem járható az út, a nyíl a Hochtoralagút bejáratára mutat

2011. április 4., hétfő

Nagy kalandom északon

Első idei 100km feletti bicajos túrám.
Saalfeldentöl Weißbach-ig (az első 16km) a kanyargós kerékpárúton még épp csak a 30-as átlagot értem el, a következő 18km-t Unken-ig már az országúton, itt sikerült annyit javítani, hogy összesen a 34 km-re 34,5-ös átlag jött össze.
A nagy hajszától rendesen kikészülve vágtam neki a hegymenetnek. A Heutal végéig aszfaltos út vezet, utána kavicsos erdészeti út. Számítottam rá, hogy helyenként lesznek hófoltok, úgy is lett, de szerencsére nem voltak túl hosszúak. Akkor ért a meglepetés mikor felértem az út legmagasabb pontjára. A német oldalon sífutópályát csináltak az útból. Kétoldalt  mellette az erdöben már nem volt hó, csak foltokban, az úton viszont volt még kb. 50cm. El kellett döntenem, hogy visszaforduljak-e, vagy továbbmenjek. Sajnos fogalmam sem volt, milyen messze van még a Winkelmoos-Alm, ahonnan újra volt rendes út.
Továbbmentem.
Innen épp fordítva nézett ki a dolog mint eddig, nem hófoltok az úton, hanem útfoltok a hóban. Igy van ez, ha belekezdtünk valami hülyeségbe, végig is kell csinálni. Nem néztem a részkilométereket, de kb. 4km-t toltam a sífutópályán a bicajt. A gyalogtúrázók kicsit furcsán néztek rám, úgy látszik nem láttak még elszánt biciklistát.
A Winkelmoos-Alm-tól  aszfalton gurultam az országútig, onnan Reit im Winkel-ig helyenként megint emelkedett. Innen Kössen felé vettem az irányt, majd Erpfendorf és Waidring felé.



Innen a már jól ismert útvonalon a Pillersee és Hochfilzen következett. Saalfeldenbe érve 117km  és 1050 m szint jött össze (igaz, hogy ebből 4km-t toltam)


Nagy kaland volt, a Winkelmoos-Almot mostantól Klondike-nak fogom nevezni.