2011. március 26., szombat

Tavaszi nagytakarítás a Glocknerúton

Az első idei próbálkozás a Glocknerúton.
Tavaszi napsütésben, kb. 19° melegben indultam Bruck-ból (750m) egy barátommal.
Már a vámház előtti szakaszon látszott, hogy soká lesz még a nyitás, mindenhol gépek , kődarabok, ágak az út mentén. A vámház után egy darabig csak apró gallyak maradtak az aszfalton, az első hajtűkanyarban viszont kemény jégpáncélon kellett áttolni a bicajokat. Feljebb az útra dőlt fákat nem takarították még el teljesen. Még néhány ilyen jeges hajtűkanyar után sajnos bejött amire számítottunk , a Pfiffkar (1620m Parkoló a 19,4 km-nél) után folyamatos volt a hótakaró az úton. Még csak március 25.-e van, a hivatalos nyitásig (május eleje) még van idejük, de még rengeteg eltakarítanivalójuk van. Talán április végén újra próbálkozunk.

2011. március 19., szombat

Natrun

Rövid edzőkör Maria Almba. (22km 530m szint)
8,7km az elágazóig, Natrun 3km 350m szint max.18% meredekség.

A sípályán még vastag hórétegen lehet síelni.
Natrun

2011. március 17., csütörtök

Isztriai bicajozások

Tavasz helyett borult idö fogadott minket Isztriában.
Három társammal Opatija mellett találkoztunk egy négynapos "tavaszi", szezonnyitó bicajozásra.

Kipakolás után azonnal elindultunk az Ucka Vojak nevü célpontunk felé. Lent a tengernél kellemes meleg volt, a többiek csak néhány melegebb cuccot hoztak, én telepakoltam a hátizsákom, csak úgy megszokásból, biztos ami biztos. A csúcs 1372 m-en van, ezt a szintet kb. 23 km-en kell leküzdeni, a meredekség nem túl nagy. Ahogy haladtunk felfelé egyre hidegebb lett, a hajtűkanyarokban, az árnyékos oldalon megmaradt a hó, egyre gyakrabban kellett tolni a bicajt,
aztán egyszerre csak felértünk. Sajnos a felhők miatt nem láttunk semmit a vélhetőleg gyönyörű panorámából. A hideg miatt minden cuccot felvettem, a többieknek is jutott valami (a következö napokban ők is több cuccot fognak magukkal vinni). Még a nylontáskák is jók voltak valamire, meg a radarállomás kerítése mellett talált csőszigetelő darabok. Vastag hótakaró fedte az utolsó 100 m-t, gyalog mentünk fel a kilátóhoz.
A következö nap autózással kezdődött, dél felé vettük az irányt, három hágóra ( 1; 2; 3) tekertünk fel a keleti oldalról a Velebit hegységben.
A visszaúton végig a tengerparton autóztunk, mikor utoljára erre jártam alig lehetett haladni akkora volt a forgalom, most szerencsére szinte semmi.
A harmadik nap megint autózással kezdödött, most ÉNy-i irányba. Átmentünk Szlovéniába, majd Olaszországba, egy Savogna nevü faluból tekertünk fel a Mataiur-ra. (1100m szint)
Szinte nulla autóforgalom mellett de sajnos végig esőben.
Itt szétváltunk, a többiek egy másik olasz hágó felé indultak, én meg egy közeli szlovén felé.
A Soca (Isonzo) völgyéből majdnem 1000m-t tekertem a Vrsic nevű hágóra, 1600 m-re.
Az út hómentes volt de a tájat még vastagon lepte be a hó. Ennyit a "tavaszról" .A negyedik nap egy könnyű "bemelegítő" tekeréssel kezdődött. A Motovun-ra kb. 150m szintet kellett csak tekerni. Inkább a turisztikai látványosság miatt érdekes.
Itt szétváltak útjaink, a többiek Zágráb , én Ljubjana felé indultam.
Jó csapat volt, remélem lesz még alkalmunk együtt tekerni.
A hazaúton még útbaejtettem két célpontot, a Crnivec nevű szlovén hágót és egy osztrák emelkedőt, a Magdalensberget. Itt a vége felé rendesen megizzasztott egy 16% meredekségű szakasz. Déli irányba gyönyörű a kilátás Klagenfurt felé.